vineri, 28 august 2015

Reinventarea scutecelor textile



A scuteci sau a nu scuteci - aceasta este intrebarea mamei moderne. M-am framantat cu aceasta intrebare ca un aluat de cozonac de la inceputul sarcinii, de cand am aflat de aceasta noua moda a scutecelor textile moderne. Prima reactie a fost de respingere spontana si vehementa, amintindu-mi de odioasele vremuri in care mamele si bunicele spalau zi lumina scutecele murdare si ne povesteau cu repros in glas si trauma in suflet de acele zile greu de uitat si iertat. Dar, la o privire mai atenta am constatat ca nu e noaptea chiar asa de neagra, daca ai ochi de pisica.

Minunile astea sunt impermeabile pe exterior, iar interiorul este fie stay-dry (varianta pe care o prefer), fie din materiale naturale (unii copii le prefera, insa se simt ude si trebuie schimbate mai des). Cele folosite de noi sunt OS (un fel de marime universala, reglabila cu capse), dar exista si alte modele, pe marimi. De asemenea se clasifica in pocket (au un buzunar in care se introduc niste insterturi absorbante), AIO (all in one - are partea absorbanta integrata) si inca cateva altele, dar nu va mai ametesc cu ele. Mai multe informatii despre ele puteti citi aici.

Scutecele moderne au aproximativ aceeasi uzabilitate ca si cele de unica folosinta, cu cateva notabile diferente.

Sa incepem cu diferentele pozitive:

- scutecitul textil exclusiv poate sa scada semnificativ costurile totale pentru perioada completa de folosinta, mai ales daca se revand sau se folosesc si la al doilea copil, de la ca. 3000 lei (folosind scutece marca babylove) - 4000 lei (folosind Pampers) la ca. 1000 lei (calculat la un cost mediu per scutec textil de 70 lei), la un stash de 24 bucati.
- este ecologic, nu arunci tone de material sintetic
- studiile demonstreaza ca irita si incinge mai putin pielea copilului; exista si exceptii de la regula, unii copilasi tolereaza mai bine unele materiale, unii copii altele
- utilizarea este cam la fel de usoara ca a celor de unica folosinta
- arata adoooraaabil

Totusi nu este vorba despre o idila pe pajiste nici cu aceste scutece moderne, sa trecem deci la diferentele negative:

- necesita efort pentru spalare (cu masina, o data la 2-3 zile ... nu e chiar un capat de tara)
- investitie initiala mare (eu am inceput din timpul sarcinii si am tot cumparat pe rand cate unele)
- trebuie investit in modele diverse pentru a testa ce se potriveste copilului propriu, cu riscul ca unele nu vor fi ok
- unii membrii ai familiei pot fi reticenti in a le folosi
- trebuie schimbate ceva mai des decat UF-urile

 Deci, mamelor proaspete, distractie placuta cu aceste noi jucarii! Atentie, da dependenta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu