sâmbătă, 26 martie 2016

Secretele lânii, dezvăluite in Căsuța Spiridușilor

Anul trecut m-a reapucat pasiunea pentru lână, material la mare modă în cercul de mame în care mă învârt (alături de attachment parenting, purtare ergonomică, scutece textile, BLW, jucării și activități Montessori și lista e deschisă). Nu a fost neapărat ceva nou în viața mea, căci mama mea tricota cu mare pasiune și aproape că nu aveam nevoie de haine cumpărate, îmi tricota ea de toate, cu un talent fantastic. Încă mai am și port chiar și azi creații ale ei din adolescența mea. Astfel că a fost cumva natural să intru în acest club al moliilor și să caut produse de lână fină pentru bebe și restul familiei.

De ce lână?

În primul rând pentru că este naturală și o resursă inepuizabilă. Ea ajută organismul în termoreglaj, contribuie la o buna aerisire a pielii și în același timp lasă transpirația să se evapore, fără să rețină umezeala. Nu reține mirosul transpirației, astfel că poate fi purtată zile în șir. Spălarea deasă este chiar contraindicată. Înțeapă? Nici vorbă! Există tipuri de lână deosebit de fine, cum ar fi merinosul sau cașmirul care sunt deosebit de plăcute a fi purtate direct pe piele. Lâna este ideală pentru bebeluși, întrucât aceștia au încă un termoreglaj sensibil. Și pentru friguroși, desigur. Ca aspecte negative menționez prețul pipărat (se pot însă găsi multe lânoase la magazine second hand și de acolo se pot folosi în proiecte de upcycling și diy) și grija cu care trebuie spălată și uscată. Lâna trebuie spălată la 30 grade, cu program special de lână sau manual, preferabil cu detergent special de lână. Nu trebuie stoarsă agresiv, căci se deformează, iar uscarea se face la orizontală și niciodată pe calorifer sau la soare. Fără respectarea acestor reguli, lâna „se fierbe“, devine mai densă și „intră la apă“. Desigur, dacă se dorește un material dens, de exemplu pentru cardigane, paltoane, pantaloni de iarna, ea se poate fierbe intenționat. Eu am testat cu succes și am reușit să obțin lână fiartă prin spălare la mașină la 70 grade la program de bumbac cu detergent convențional, praf.Sevilla și Căsuța Spiridușului

În căutările mele după lână pe diverse grupuri de FB am întâlnit-o pe Sevilla Bujor, o mamă super-talentată, ale cărei creații le-am admirat din primul moment. Sunt adorabbile, au un aer vintage, au o poveste specială, pe gustul meu. Sigur nu am fost singura care i-am sugerat să extindă activitatea aceasta de a crea haine de lână pentru copiii, astfel că a luat naștere pagina ei, Căsuța Spiridușului. Numele acesteia e inspirat de modelul ce apare și pe pantalonașii lui Elias.

I-am adresat câteva întrebări într-un scurt interviu și vă invit să aflați mai multe despre lână și despre creațiile Sevillei:


Când și cum ai descoperit pasiunea ta pentru lână?

Pasiunea /obsesia mea pentru lana a inceput odată cu primele hainute pipăite ,apoi probate. Pentru croitorie, broderii din copilărie ; bunica era croitoreasă, iar noi, verișoarele, făceam hainute la păpuși și păpuși din petecele rămase.

Ce produse creezi acum și ce mai plănuiești pentru viitor?

Primul articol au fost papuceii pentru primii pași, cei cu măr, hăinuțe de "spiriduș", de la papucei la salopete, bavetele, paltonașele, rochițele.
Cum se împacă meseria de medic cu această activitate?

Cred ca ma ajuta mult faptul ca sunt anatomopatolog (exercițiul la microscop imi da răbdarea necesară să cos detaliile). Ca și timp, încă nu știu, nu am început lucrul, dar îmi doresc tare să nu mă las.

Care este materialul tău preferat și de ce recomanzi lâna?

Îmi place foarte mult cașmirul.
Lâna este de vis...cred că o iubesc la fel de mult cum iubesc lemnul, pentru că este atât de plăcută la atingere, pentru că pare vie.
Îmi place la nebunie sa îmi mângâi puiul îmbrăcat în lână.


Ce plănuiești pentru sezonul cald?

Pentru sezonul cald am în plan hăinuțe de merinos extrafin, ceva blend cu mătase. Și vreau să cunosc mai bine inul.
Am început să pictez pe in și să confecționez apoi din "picturi" rochițele. Aș vrea să încerc să cos și pălăriuțe de in.
Și neapărat pentru mine imi doresc o tunică! Sau ceva asortat cu fetița.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu