miercuri, 28 ianuarie 2015

Netarmurit


Nețărmurit hotarul
Dintre noapte și zi,
Căci timpul
S-a uitat pe sine
Aici
Și nu se mai naște
Din fir în fir
De nisip,
Ci ca un bob imens de rouă
Plutește
Imponderabil,
Fără capete,
Fără colțuri,
Fără intrări
Si ieșiri.

marți, 27 ianuarie 2015

Go green



De câteva luni bune mi-am format excelentul obicei de a bea în fiecare dimineață smoothie verde. Rețeta de bază spune că trebuie minim 50% din compoziție să fie formată din frunze verzi, restul fructe, se diluează cu apă (în funcție de cantitatea de solide si consistența dorită), se poate adaugă o lingură de miere și și o lingură de semințe (susan, in sau altele după fantezie).

Eu în general folosesc diverse tipuri de salată verde, spanac, valeriană, pătrunjel verde, busuioc, mentă, frunze de morcov, frunze de gulie sau orice altă frunză verde comestibilă îmi cade în mână. La capitolul fructe folosesc ce am la dispozitie (de obicei 2 fructe diferite la un smoothie): banane, mere, portocale, kiwi, mango, mandarine, pere sau ... ce o fi de găsit. Mai adaug câte o linguriță de orz verde (praf) și miere dacă folosesc fructe mai acre (portocale, kiwi).

E o super-porție de sănătate și energie și startul perfect al unei zile.

Dacă vă întrebați ce este mai ok, smoothie la blender sau sucuri stoarse, iată câteva avantaje care înclină balanța spre smoothie:

Deși prepararea este rapidă, substanțele nutritive și vitaminele nu sunt distruse în smoothie, iar antioxidanții din frunzele verzi sunt omogenizate în băutură și își păstrează proprietățile chiar și 2-3 zile. Eu personal îl prepar proaspăt dimineața, dar am mai băut și seara câte un pahar rămas extra și nu avea deloc gustul schimbat.
– La preparearea mixului abia dacă rămân rebuturi, spre deosebire sucurile stoarse. Din acest motiv, un smoothie este cu siguranță mai bogat în fibre decât un suc stors.
– Datorită substanțelor din frunzele verzi, fructoza se asimilează mai lent, astfel incât glicemia va avea o creștere lentă și sănătoasă, asigurând energie un timp mai îndelungat.


Așadar, go green!

marți, 20 ianuarie 2015

Mania cumparaturilor inutile pentru bebei




Femeile însărcinate dau ușor în mania cuibului, febra cumpărăturilor pentru micul astronaut de la purtător. Nu fac nici eu excepție. Încerc totuși să nu mă las purtată de val și să mă rezum la ceea ce s-a dovedit a fi la primii doi copii util.

Începem cu lista acelor lucruri care pentru noi au fost total inutile și sigur nu vor figura pe lista de cumpărături:

Termometru pentru băiță: durează 2 secunde sa introduci cotul în apă și să simți cu propria piele temperatura apei. Bebele îți va exprima foarte curând singur dorințele pentru apă mai caldă sau mai rece. În aceeși categorie includ cădițe cu senzori de temperatură, suportui anatomice și tot felul de ghidușii. Prostioare de marketing, nu avem nevoie de așa ceva.

Sterilizator pentru sticluțe: never used one! Are aceeși utilitate pentru mine ca și fierbătorul de ouă ... adică zero. O oală mare + apă + aragaz este tot ce am nevoie pentru a steriliza o sticluță.

Pompă pentru sân: din câte am încercat, niciunul nu mi s-a părut eficient, tot manual mă descurcam cel mai bine. De data asta nici nu mă mai complic cu așa ceva.

Umidificator: mai nou sunt tot mai sofisticate, cu ultrasunete, cu ultrasmecherii. Nu am folosit niciodată.

Jucării de pluș: adunătoare drăguțe de praf. Sunt bune doar de ornament.

Centre de joacă: costisitoare și inutile, nou-născutul învață din interacțiunea cu părinții, frații etc. iar pentru aceasta nu este nevoie de jucării costisitoare. Câteva zornăitoare colorate, o jucăriuță mică muzicală - suficient pentru început.

Papucei: până la 7 luni bebele nu are nevoie de pantofi cu talpa tare, dacă e frig puneți mai multe straturi.

Hăinuțe de firmă: epatarea cu hăinuțe de firmă nu e ceva pentru mine. Inutil, costisitor, stupid. Dacă materialul este moale și de calitate, nu mă interesează ce scrie pe haină. Să dau de 5 ori prețul pe hăinuțe adidas sau mai știu eu ce ... no way!


Mă opresc aici, dar sunt binevenite comentariile cu ceea ce vi se pare vouă inutil și trebuie evitat în mania cumpărăturilor mămicești.